Disable Preloader

O nama

Kulturno-umjetničko društvo "Seljačka Sloga" Donja DubravaKorijeni našeg KUD-a sežu u daleku 1927. i počivaju na diletantsko ku1turno¬prosvjetnom društvu "Dubravka" .Danas ponosno okupljamo stotinjak članova, a u tamburaškoj, folklornoj , dramskoj te dječjoj folklornoj i tamburaškoj sekciji aktivno radi njih sedamdesetak.

Djelatnost Sloge temelji se na uvježbavanju izvornih međimurskih pjesama, plesova i govora te na promicanju, razvijanju i unapređenju kulture. Cilj društva je očuvanje narodnih običaja i tradicionalne narodne folklorne baštine. Posljednjih desetak godina radi se i na uvježbavanju pjesama i plesova iz drugih krajeva Lijepe Naše.

Godina nam je ispunjena brojnim nastupima više od 50 godišnje, tako da smo u ulozi domaćina ili u ulozi gostiju. Od osnutka pa do danas brojimo mnogo nastupa i uspjeha diljem Hrvatske kao i na međunarodnim nastupima.. Sudionici smo svih smotri na županijskom nivou i državnih susreta, od važnijih nastupa spominjemo sudjelovanje na međunarodnoj Smotri folklora u Zagrebu, sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima, đakovačkim vezovima, smotri Na Neretvu misečina pala u Metkoviću kao i nastup na Balkanskom festivalu narodnih plesova u Ohridu 1977. godine. Od međunarodnih nastupa posebno bismo izdvojili nastupe u Italiji, Mađarskoj, Njemačkoj, Švicarskoj i Švedskoj.

Posjedujemo svoje reprezentativne prostorije u kojima smo uredili malu etnografsku zbirku našeg kraja i u kojima su izložena mnoga priznanja i nagrade koja smo dobili za svoj rad i postignute uspjehe. Vlastitim sredstvima obnavljamo i dopunjujemo donjodubravsku nošnju te nabavljamo nošnje drugih krajeva Hrvatske te smo dosad nabavili kompletne nošnje Podravine, Zagorja i Posavine. Zahvalni smo našim mještanima koji velikodušno poklanjaju dijelove nošnji iz svojih obiteljskih ostavština, a dijelove izrađuju i održavaju stariji članovi društva.

Najveća kulturna manifestacija koju Sloga organizira je Smotra međimurskog folklora koja se tradicionalno održava u Donjoj Dubravi. Prva smotra je organizirana davne 1974. godine, a do danas je održano petnaest sa po tisuću sudionika na kojima su nastupila sva međimurska folklorna društva, kao i mnogi gosti Smotre.

Društvo je za svoj rad primilo i najveću županijsku nagradu u kulturi, nagradu Zrinski, a dobitnik je i zlatne Plakete Zajednice kulturnoumjetničkih udruga Međimurske županije.

U ovom društvu stasala je i dan danas djeluje primadona međimurske izvorne popevke Elizabeta Toplek Teta Liza, biser međimurske kulture te jedan od sinonima i ambasadora Međimurja. Društvo je 2009.g. izdalo nosač zvuka "Teta Liza i Tonček" s 13 rijetko izvođenih međimurskih pjesama za koji su primili dvije najprestižnije hrvatske diskografske nagrade "Porin".

KUD "Seljačka sloga"
Donja Dubrava
Trg Republike 13
40328 Donja Dubrava
MB:3150500
E-mail: seljackasloga.donjadubrava@gmail.com

Predsjednica: štefica Kovač 099 670 1525
Dopredsjednica: Božica Kivač
Tajnica: Martina Kovač 091 323 5143

IBAN: HR5823400091116017262
OIB 85402730536


fotofotofotofotofotofotofotofotofoto