NA TRSATU


Hodočastilo se i ove godine na Trsat 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti. Iz našeg Donjomeđimurskog dekanata stiglo je na Trsat 8 župa s 13 autobusa (Goričan, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Draškovec, Kotoriba, Sveti Juraj u Trnju, Sveta Marija i Prelog).

 

 

 

 

Već pri samom dolasku u Pastoralni centar čuo se preko razglasa već dobro poznati glas fra. Serafina Sabola koji je obavještavao da procesija Križnog puta počinje u 9,00, a sveta misa u 10 sati.

 

LI

 

Ulazna procesija u crkvu i hodočasnička pjesma za pozdrav Gospi Trsatskoj. Obišlo se oko mramornog oltara i čudotvorne slike Majke Božje koju vjernici cijene zbog mnoštva udijeljenih milosti.

 

 

 

Današnje svetište izgrađena je na mjestu na kojem je prema predaji 10.svibnja 1291. godine osvanula Nazaretska kućica Svete obitelji. Na Trsat su je iz Nazareta prenijeli anđeli. Tu se zadržala do 10.prosinca 1294. godine kada su je anđeli prenijeli u Loreto, pokraj Ancone, gdje se i danas nalazi. Zbog gubitka Svete kućice, neutješenim Trsaćanima papa Urban V. 1367. godine šalje čudotvornu sliku Majke Božje imena »Majka milosti».
Predaja kaže da je sliku osobno naslikao sv. Luka Evanđelist. Izrađena je na cedrovoj dasci i podijeljena na tri polja.

 

 

 

 

Procesija Križnog puta krenula je od kipa najvjernijeg hodočasnika - pape Ivan Pavla II. Svećenici Donjomeđimurskog dekanata predvodili su procesiju praćeni mnoštvom hodočasnika te pjesmom i molitvom (preko razglasa) s velike pozornice na vanjskom svetišta. Pjevali su pjevači svih naših nazočnih župa.

 

 

 

 

 

 

Zajednička sveta misa održana je u 10 sati na otvorenom, ispred samog ulaza u crkvu. Park u sklopu svetišta pružao je ugodnu hladovinu vjernicima za vrijeme  koncelebrirane Svete mise koju je predvodio dr. Milan Šimunović, profesor na Teološkom fakultetu u Rijeci.

 

 

 

 

Po završetku svete mise krenulo se u oproštajnu procesiju i nastavilo put prema otoku Krku u mjesto Punat na kupanje u našem prekrasnom plavom Jadranu. U večernjim satima hodočasnici su se puni dojmova vratili kućama.