Predstavljanje knjige o nematerijalnoj baštini i izložba „črnih“ međimurskih pisanica - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U subotu, 1. travnja 2023. godine, u 19 sati u prostorijama  KUD-a „Seljačka Sloga“ održat će se predstavljanje knjige „Nematerijalna baština Međimurja“ uz izložbu o „črnim“ međimurskim pisanicama. 
Knjiga „Nematerijalna baština Međimurja“ na popularan način predstavlja nematerijalna dobra s područja Međimurja poput zlatarenja, čipkarstva, lončarstva, govora, medičarstva, štovanja svetog Martina, lovstva i sl. Svako poglavlje prati nekoliko visokokvalitetnih slika te tekst na hrvatskom i engleskom jeziku. Autorica knjige je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, a objavljena je 2022. godine u izdanju Muzeja Međimurja Čakovec. Knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni od 10 eura.
U knjizi se obrađuju i tri dobra koja se dugi niz godina njeguju u Donjoj Dubravi: međimurska popevka, sviranje cimbula i izrada „črnih“ pisanica. Stoga su u knjizi zastupljen nositelji vještina iz Donje Dubrave Antun Horvat, Saša Sale Štefić i Biserka Vučenik. Predstavljanje knjige će upotpuniti članovi KUD-a Seljačka Sloga koji će izvesti nekoliko međimurskih pjesama te svirati na cimbulama. 
Umijeće izrade „črnih“ pisanica već 20 godina njeguju Biserka, Branko i Marko Vučenik koji će prirediti izložbu pisanica u Etno sobi. Uz samu izradu, obitelj Vučenik aktivno radi i na prenošenju znanja ove vještine održavanjem radionica i prigodnih izložbi. Unazad nekoliko godina uoči Uskrsa i Pisane nedelje organiziraju izložbu pisanica u Donjoj Dubravi te će se ta tradicija nastaviti i ove godine. 
Predstavljanje knjige počinje u 19 sati u prostorijama KUD-a u Domu kulture Zalan, nakon čega će u Etno sobi biti svečano otvorenje izložbe o „črnim“ pisanicama. Izložba će se moći razgledati i u nedjelju od 16 do 19 sati. 
Predstavljanje je dio projekta Kulturni vikend u Donjoj Dubravi kojeg vodi KUD „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava i Odbor za kulturu, sport i turizam. Ideja projekta je jednom mjesečno (početkom mjeseca) organizirati kulturno događanje poput predstavljanja knjiga, popularnih predavanja, manjih koncerata, događanja vezanih uz značajne datume i međunarodna događanja. S obzirom da su Donjoj Dubravi ne postoji profesionalna organizacija koja bi osmišljavala takve događaje, želja je organizatora širokoj publici približiti ovakva događanja koja se obično vežu uz gradove i profesionalne institucije poput muzeja, centara za kulturu ili knjižnica. Isti format događanja započeo je 2019. godine s lijepim odazivom publike, no prekinut je zbog izbijanje pandemije korona-virusa. 


Ulaz na događanje je besplatan.


U ime organizatora, 
Janja Kovač


 Natrag