Dobravski Porin - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Dobravski Porin naziv je projekta kojim su se ove školske godine učenice Osnovne škole Donja Dubrava predstavile na državnoj Smotri projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja - Projekt građanin. 
Već nekoliko godina, teme koje se protežu kroz Projekt građanin većinom su vezane uz kulturnu baštinu Donje Dubrave pri čemu se posebno naglašava autentičnost ovog dijela Međimurja. Nezaobilazna tema svakako je i osoba koja je na poseban način čuvala međimursku popevku, a to je Teta Liza. Potaknuti činjenicom da je Teta Liza bila nekada djelatnica škole, odlučeno je da se u Projektu građanin ove školske godine posveti pažnja njezinom radu u čuvanju kulturne baštine. Budući da se u školi već nekoliko godina provodi projekt Deca, moja deca, radom u Projektu građanin bila je namjera skrenuti pažnju na potrebu čuvanja kulturne baštine uključivanjem mlađih naraštaja u projekt i dati svoj doprinos da mali „festival“ međimurske popevke postane prepoznatljiv u Međimurskoj županiji. 
Učenice, Mia Perenc, Ria Mikulan, Mihaela Gadanec, Ana Nestić i Ivona Međimurec, svoj rad na Projektu građanin imale su prilike predstaviti na državnoj Smotri koja se održala 14. svibnja 2022. u Zagrebu. Pažnju su plijenile svojim izgledom, zaogrnuvši s tradicionalnim dijelom narodne nošnje, tibetom. Nakon što su vrlo uspješno pokazale da za njih javni nastup pred članovima povjerenstva nije nimalo težak zadatak, povjerenstvo ih je pozvalo da svoje predstavljanje projekta zaključe pjesmom. Učenice su otpjevale pjesmu Deca, moja deca što je posebno izazvalo emocije kod članica povjerenstva i njihove mentorice, učiteljice Renate Heric koja je bila izrazito ponosna na svoje učenice.
Učenice su svoj nastup završile rečenicom da bi Teta Liza bila sigurno ponosna što na ovaj način mlađe generacije čuvaju kulturnu baštinu svojeg zavičaja posebno međimursku popevku.


 Natrag