Izložba „Mladi krumpir“ Kristine Pongrac - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Povodom dana Općine Donja Dubrava u Info centru otvorena je izložba akademske umjetnice Kristine Pongrac  „Mladi Krumpir“. Autorica je na izložbi izložila grafike nastale tehnikom štambilja za koji je korišten krumpir. Grafike su nastale kao dio performansa kroz koji je autorica još jednom oživjela sjećanja iz djetinjstva kada je prodavala krumpir na prozoru djedove kuće. 
Posjetiteljima je performans bio predočeni u obliku videa (https://www.youtube.com/watch?v=FvaDmyo6IDk&t=314s) u kojem je dokumentiran cijeli postupak – od iskapanja krumpira na polju do (pokušaja) prodaje Mladog krumpira na istom prozoru kao i u djetinjstvu. Samo što se ovog puta nije radilo o samom krumpiru, već o grafikama. 
Autorica je ovime prikazala svakodnevnu namirnicu Međimuraca u svjetlu izmještenosti u umjetničko-performativnu optiku. Na istom je tragu bilo i predavanje Janje Kovač, kustosice etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec, naslovljeno „Ljuk, zelje i kalamper – pogled u svakodnevicu Donje Dubrave“ kroz koje se pokušala naglasiti važnost istraživanja svakodnevice, a ne samo „velikih“ povijesnih događaja i znamenitih ličnosti. Priče pojedinaca, seljaka, nevidljivih i brojnih, su one koje tvore mozaik svakodnevice koji tvori život, a time i povijest. 
Ovom izložbom pomaknutom u sferu koja nije uobičajena za ljetna događanja koja teže ležernosti, a ponekad i trivijalnosti, još se jednom pokazalo da kako u Donjoj Dubravi tako i u Međimurju postoji aktivna umjetničko-performativna scena koja se polako gradi kao sljedeća značajna generacija. 
Kristina Pongrac je porijeklom i inspiracijom vezana uz svoj rodni kraj, Donju Dubravu. Nakon Graditeljske škole u Čakovcu diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti. Izuzetno je angažirana u ekološkom pitanjima što je vidljivo i iz tematike i izvedbe ove izložbe. 
Izložba je otvorena za posjetitelje uz prethodnu najavu na br. 0977223255.

Natrag