Biciklima Ropačkom stezom - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Povodom Dana općine Donja Dubrava Zaštitarsko ekološka udruga Zeus organizirala je biciklijadu u subotnjim prijepodnevnim satima. Praćeni lijepim vremenom, desetak biciklista uputilo se dubravskim ulicama i obalom Drave prema polju Orešec.
Tamo smo se uputili Ropačkom stezom i došli do Čige. Znate li o čemu govorimo? Mlađi možda ne znaju, no stariji zasigurno da.
Ropačka steza je staza kojom su Dubravčani nekad dolazili do svojih polja i vinograda preko Drave. Ona je išla preko šumice koja im je pružala prijeko potrebnu hladovinu i izlazila je pred koču.
Koča je bila zidana građevina u koju se svi koji bi se zatekli u polju tijekom nevremena mogli skloniti, a također ju je koristio poljar, osoba koja je bila zadužena za čuvanje tog polja, ukoliko bi Drava toliko nabujala da se nije mogao skelom vratiti natrag u mjesto. Zanimljivo je i postojanje bunara – čige – pored koče koji je nedavno ponovno lociran i obnovljen.
U Orešcu su nekad Dobravčani imali brojne vinograde, ali je danas ostalo još samo nekoliko njih koji se aktivno obrađuju, dok su svi ostali zapušteni. Na inicijativu Antuna Benka i Općine Donja Dubrava započela je revitalizacija Ropačke steze s ciljem poticanja vinskog, kulturnog i avanturističkog turizma.
Ovo odredište biciklijade dogovoreno je na poticaj gospodina Benka kojemu kao i gospodinu Krušelju zahvaljujemo na domaćinstvu i upoznavanju s ovom zanimljivom crticom iz dobravske povijesti, poručuju iz Zeusa.

Natrag