Kompletiran spomen-zid puhačkih instrumenata u Vatrogasnom domu - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

„U prostoru Vatrogasnog doma – na zidu kod Spomen-sobe – izloženo je desetak starih limenih i drvenih puhačkih instrumenata starih stotinjak godina.“

Ovako je glasila prva vijest s kraja 2009. godine o postavljanju spomen-zida u Vatrogasnom domu i pokušaju da se sačuvaju prvi, mahom originalni, instrumenti s početka djelovanja vatrogasne limene glazbe koji su davne 1888. godine osnovala braća Maks i Jakob Hirschler.

Sama je postava svečano izložena (otvorena) 19. prosinca 2009. godine uz nazočnost brojnih članova vatrogasnog društva  i općinske limene glazbe. Postavu su javnosti predstavili Zlatko Ljubek i Vladimir Žinić (ispred Dobrovoljnog vatrogasnog društva), Zoran Horvat, Slaven Ujlaki i Antun Horvat (ispred Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava) te (ondašnji) predstavnici Općine Donje Dubrave: načelnik Marijan Varga i predsjednik Općinskog vijeća Željko Kovač. Tom je prilikom svima nazočnima Đuro Hrašćanec sažeto predstavio rezultate svojih istraživanja povijesti vatrogastva i limene glazbe koja je djelovala unutar društva. 

Ova osam godina stara ideja danas je, s ponosom možemo reći, uspješno okončana te da vatrogasna Spomen-soba čuva kompletni (bazni) orkestar nabavom dva – velikog i malog – bubnja. Veliki bubanj (koji je bio na čuvanju kod Đure Harmije, koji je već ranije poklonio i svoj klarinet) u naše je prostore došao još prošle godine. 

Mali bubanj – kojim su se služili seoski bubnjari (Đuro Feletar, Ivan Grudić, Andrija Vugrinčić, Ivan Čituš, Rok Benko i Stjepan Štefić – koji ga je sačuvao i poklonio našem društvu) obnovili su Vladimir Žinić uz pomoć Miroslava Harče (tijelo bubnja) i Antun Benko (kožni dio). Odogovarajuće drvene (iako ne originalne) palice poklonio nam je Vladimir Horvat. 

Ponajviše zaslužan za okončanje ovog projekta je Đuro Hrašćanec koji je bio i glavni inicijator uređenja Spomen-sobe i organizator nabave velikog i malog bubnja.
Spomenimo još da su za cjelokupno uređenje vatrogasne Spomen-sobe zaslužni svi članovi našeg društva, a ponajviše Josip Čituš. Želimo se zahvaliti i stolaru Josipu Fabiću koji je izradio i poklonio donji dio regala te Dragutinu Miseru koji je izradio i postavio nosače za instrumente na spomen-zidu.

Inače, sam postav izaziva veliko zanimanje jer je to jedini takav postav u našoj županiji, a i šire, pa je zanimanje za njega pokazao i Muzej Međimurja. Svi zainteresirani za razgled postave instrumenata mogu ga razgledati svakog nedjeljnog prijepodneva ili koji drugi dan uz prethodnu najavu i dogovor s rukovodstvom Vatrogasnog društva te uz Noć muzeja kad je naš dom otvoren svim mještanima. 

Time je projekt, kao što smo rekli, uspješno okončan, a ovom prilikom želimo zahvaliti i svima ostalima koji su nam na bilo koji način pomogli u njegovoj realizaciji i tako pomogli da se dio naše bogate kulturne baštine sačuva od zaborava te da ovaj postav bude dostupan svima nama. 

Spomen-zid je, u svom cjelovitom sastavu, svečano otvoren na dan našeg zaštitinika – sv. Florijana – 4. svibnja ove godine.

Natrag