AKTUALNO

Pročitajte

Iz Međimurske županije na I. znanstveno-stručnoj konferenciji s temom „Poduzetnički mindset kao preduvjet povećanja mobilnosti i konkurentnosti na tržištu rada razvojem ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje, socijalno poduzetništvo i društveno odgovorno ponašanje“  predstavili su se učenici i djelatnici Osnovne škole Donja Dubrava. Osnovna škola Donja Dubrava trudi se kao seoska škola stati uz bok velikim gradskim školama i pratiti trendove suvremenog odgoja i obrazovanja. U školi uz zbor učenika djeluje i zbor učitelja koje vodi profesor Antun Horvat, ujedno dobitnik dvaju Porina za pjesme na nosaču zvuka Teta Liza i Tonček . U uvodnom dijelu, izvođenjem dviju međimurskih pjesama,  predstavio se jedan manji dio zbora koji je pokazao da nisu uspješni samo u provedbi projekata već njeguju i kulturnu baštinu zavičaja, a posebice međimursku popevku. 
Učenice Mia Perenc, Ria Mikulan, Mihaela Gadanec, Ana Nestić i Ivona Međimurec u svom izlaganju na temu  „Poduzetnički mindset mladih – predstavljanje učeničkih poduzetničkih projekata“ ukazale su da i u osnovnoj školi živi poduzetnički duh mladih koji će jednog dana biti spremni za tržište rada. Na primjeru projekata iz različitih područja istaknule su vidljivo povezivanje dviju međupredmetnih tema - građanskog odgoja i obrazovanja i poduzetništva.  Njihovi su projekti prepoznatljivi na državnoj razini što dokazuju kontinuiranim sudjelovanjem na državnoj smotri Građanskog odgoja i obrazovanja, a jedan su projekt imali prilike predstaviti i zastupnicima u Hrvatskom saboru. 
Učenice su u svom izlaganju predstavile projekte iz područja ekologije, osobnog i socijalnog razvoja, kulturne baštine, međunarodne suradnje, poduzetništva, zdravlja i građanskog odgoja. Sudionici konferencije imali su priliku čuti o projektima uređenja školskog okoliša pod nazivom Održivi labirint života, uređenju prostora ispred knjižnice pod nazivom Šareni boravak za čekanje i čitanje, projektu Zamjene uloga u kojem na jedan dan učenici postaju djelatnici škole, a učitelji, stručni suradnici i ravnateljica sjedaju u školske klupe. Govorilo se i o projektu čuvanja kulturne baštine zavičaja,  Deca, moja deca, projektu Djedovi i bake na fejsu kojim su se starijim članovima lokalne zajednice nastojale približiti osnove rada na računalu. Istaknut je projekt Advent v Dobravi gdje posebno do izražaja dolazi poduzetnički duh učenika u prodaji izrađenih proizvoda. Predstavljen je projekt Palačinke s ravnateljicom u kojem jednom na mjesec odabrani učenik ima priliku jedan školski sat razgovarati o problemima i ozračju u školi. Govorilo se i o međunarodnoj suradnji sa školom iz Bizonje i uključivanjem u Erasmus +. U sklopu Projekta građanin istaknute su teme istraživali i rada učenika u posljednjih nekoliko godina. Posebno je istaknuta učenička zadruga „Pupoljak“ kojom se također jačaju poduzetnički duh kod učenika.
Učenice kroz projekte većinom vode školska knjižničarka Suzana Karloci Kvakan  i učiteljica povijesti i geografije Renata Heric uz veliku podršku i koordinaciju ravnateljice škole Mirjane Ribić.
Učenica Ivona Međimurec je nakon predstavljanja projekata na konferenciji, sudjelovala i u uživom javljanju Zabavnog radija s konferencije koja se održala u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu. Učenica je govorila o školi i ukratko ispričala o školskim projektima.


 

Natrag