Brzi izbornik
 
Arhiva  
 
 
Fotogalerija
 
 
Nostalgija 
 
 
Mali oglasi
 
 
Župa Sv. Margarete
 
 
Naše gospodarstvo 
 
 
O našim strankama
 
 
Naši sportaši
 
 
Vicoteka
 
 
Vremenska prognoza
 
 
Fotokritika
 
 
Osnovna škola
 
 
Katalog informacija
 
 
Javno nadmetanje
 
 
Dobravski pijac
 
Gdje smo?

map

Potražite nas na interaktivnoj mapi!
Najnovija fotka

60godišnjaci


Arhiva novosti

godina


mjesec


prikaži
Mali oglasi

Prodajem vw passat karavan cl,...

procitajte oglase ›››

predajte oglas ›››
ZIMSKO BROJANJE PTICA
26.1.2009.

Zaštitarsko-ekološka udruga „Senjar“ (ZEUS) iz Donje Dubrave 12. godinu za redom uključila se u međunarodno brojanje ptica močvarica.
 

„Odazvali smo se pozivu Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode, organizirali srednjoškolce i studente te pobrojali preko 5.000 ptica što je polovica ustaljene brojnosti. Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode uputilo nam je poziv da se uključimo u tradicionalno zimsko prebrojavanje ptica močvarica koje se na području Hrvatske koje se odvijalo između 5. i 25. siječnja 2009. godine. Kao i proteklih godina, ovaj projekt od međunarodnog i nacionalnog značaja organizira se pod vodstvom spomenutog društva, te u suradnji sa Zavodom za ornitologiju, javnim ustanovama koje upravljaju zaštićenim područjima te brojnim drugim vladinim i nevladinim organizacijama i pojedincima - promatračima ptica.“ – rekao nam je Goran Čižmešija – promatrač ptica koji je svoje znanje stekao i u suradnji s slovenskim kolegama iz asocijacije DOPPS-Bird Life Slovenia. 

Goran se bilježenjem kretanja brojnosti divljih svojti na području Međimurja bavi od 1997. godine. Ove godine vodio je mladu ekipu zainteresiranih i pokazao terenski rad na akumulacijskim jezerima i starom toku Drave. Tako ZEUS sada ima veoma vrijedne podatke brojanja ptica od 1997. godine do danas jer su jedina organizacija koja sustavno prati brojnost ptica na zimovalištu, ali i uz ptice i ostale ugrožene vrste sisavaca, vodozemaca, insekata i biljaka. 

Ovogodišnje siječanjsko brojanje ptica obuhvatilo je područje Drave od Varaždina do Donje Dubrave. Sudjelovali su članovi ZeuS-a Zvjezdan Haramija, Dejan Švenda, Emil Gebeješ, Robert Međimurec i Denis Cizar. Na teren su izašli dva puta i to 10. siječnja kada je brojanje bilo onemogućeno vremenskim uvjetima (gusta magla)  i 24. siječnja kada je pobrojano ukupno 5.126 ptica. Dobro opremljeni literaturom i malo slabije opremom za promatranje ptica na kraju su zadovoljni viđenim. Posebno nekim rijetkim vrstama pataka, velikim brojem čaplji i malim vrancem. Neke vrste viđenih ptica nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta te su zbog svoje malobrojnosti visoko zaštićene. Za usporedbu, prošle godine je pobrojano gotovo duplo više ptica točnije 11.042 primjerka ptica. Razlog manjem broju ptica je veća aktivnost lovaca što je uzrokovalo da su ptice bile u čestim preletima. Naime, u jeku je lov na patkarice. 

Ove godine poruka promatrača ptica je da je Međimurje dovoljno „dalo“ uništiti svojih prirodnih ljepota poput Drave koja je pretvorena u akumulacijska jezera, pa Mure koja je prenatrpana šljunčarama i da preostali dijelovi prirodnih vodotokova predstavljaju minimum površina potrebnih za normalno funkcioniranje. Zapravo, već sada možemo reći da broj ptica koje dolaze na zimovanje u naš kraj u odnosu na onaj prije izgradnje hidroelektrana i prije velike eksploatacije šljunka iz naših rijeka je počeo opadati i ukazuje na veliku degradaciju zdravog okoliša (rijeka, potoka, prirodnih močvara, šuma…) te da je došlo vrijeme kad čovjek mora stati sa svojim rušilačkim nagonima i propitati svaku svoju intervenciju u prirodni okoliš. Što je nama danas bitnije – očuvati prirodnu rijeku i tako sačuvati zdrav okoliš za buduće naraštaje ili iskoristiti milijune m³ šljunka i time još 22 km rijeke pretvoriti u bezličnu pustoš poput lokacije Beli Kipi kod Varaždina odnosno pretvoriti prirodnu živu rijeku u mrtvi ravni kanal poput primjera vodotehničke regulacije rijeke Bednje itd... Umjesto toga potrebno je sada više nego ikada ranije jasno izraziti svoje stajalište da smo sigurni da rijeke i njihov okoliš trebamo čuvati i njegovati kao dio kulturne i prirodne baštine našega kraja. Stoga predlažemo da se odustane od aktualnih projekata iskapanja šljunka iz rijeka te da se ulože dodatni napori, istraživanja i pronađu alternativni izvori šljunka.

Mura i Drava su naše ljepotice koje su veliki rezervoari pitke vode, značajan primjer visokog stupnja biološke različitosti, potencijal razvoja prirodi bliskog turizma i samo netaknute, neoskvrnute i očuvane prenijet će te svoje vrijednosti našim budućim pokoljenjima.
...


word IWC rezultati 2009

          
PrivredniciAnketa

Rezultati

Raspored sv. misa
Nedjelja
13.10.2013.
7.30 za + Čižmešija Ceciliju god., Tomu i + rod.
10.30 ŽUPNA


bottom
Coldreactor - home of Damir Karić