Neka se Dobrava zeleni! - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Bok svima! 22.04. je bio dan planeta Zemlje, u subotu dan žaba <3, a danas, 26.04., je bio Svjetski dan obnovljivih izvora energije. Zapravo je svaki dan kada udišemo zrak koji nam priroda bezuvjetno proizvodi važno cijeniti ono čime smo okruženi. Se slažeš?


Zima je došla kraju i ovo su dani kada je već priprema za sadnju u vrtu u punom jeku, a sadimo i preostale sadnice voćaka, drveća i grmlja. Kako je to sve bilje važno u ekosistemu zna svaka ptica, svaki kukac a i svaki tanjur na stolu pun obilja iz vrta. Drveće ne samo da je obnovljiv izvor energije, uključujući i kisika koji neizbježno udišemo, ono nam može pružiti zaštitu od vjetra, Sunca, erozije tla i dr. Zapravo ono što je najvažnije - drveće je vrijedno i izvan okvira ljudskih potreba. Drveće je važan dio svakog živog sistema, jer na više načina štiti žive organizme, hrani ih i daje kisik, a nekima je i dom. 

U svrhu ponovnog ozelenjivanja i poboljšanja životnih uvjeta, kao na primjer - smanjenja stakleničkih plinova i temperatura, pročišćavanja zraka 2019. godine pokrenuta je kolektivna sadnja drveća pod nazivom "Zasadi drvo, ne budi panj!". Uz pomoć inicijative stanovnika gotovo svakog sela i grada u Hrvatskoj, posađeno oko 60 000 sadnica različitog drveća i grmlja s lopatom 23 000 sudionika. 
***
Tako je i u Donjoj Dubravi 27. listopada 2019. 60 kumica i kumova zasadilo je i označilo 61 sadnicu na 11 lokacija. Sadilo se kod škole, kod Drave, u centru, prema Kotoribi, a i prema Muri. Veliki i mali dobravčani i dobravčice u ozelenjivanju Dobrave pomogli su sadnjom, prijevozom, kuhanjem, predavanjem ili donacijom. Tko je kako nabolje znao i mogao. 
Ali isto kao i sa kumičima tu priča ne staje. Naime, te sadnice isto kao i svako živo biće treba brigu kako bi moglo lijepo napredovati. Prošle godine obilne kiše su se pobrinule da se veći dio sadnica uspješno zakorijeni, a kumovi i kumice te svi zainteresirani dobravčani i dobravčice pozvani su i dalje da dodatno pomognu oko zasađenih sadnica u svome kvartu. 
Potrebno ih je pregledati, prihranit, dodatno zalijat, orezati i eventualno zaštiti od nametnika ili bolesti. Na mapi zasađenih lokacija možete lako pretraživati nasade.


Kao koordinatori sadnje ZEUS svima uključenima stoji na raspolaganju za pomoć oko organizacije većih zahvata na sadnicama, edukacije ili stručnog savjeta, pa se možete javiti na mail: zeus.senjar@gmail.com. Kako bi nastavili dalje pratiti naših nasada, na isti mail šaljite fotografije i kratke tekstove o zamijećenim promjenama stanja i vašim samostalnim akcijama brige za svoje kumče i novog zelenog susjeda. 


Neka se Dobrava zeleni! Natrag