Dan dobravske baštine izazvao veliko zanimanje - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U subotu, 1. veljače 2020. godine, po peti je put održana manifestacija Dan dobravske baštine. U fokusu ovogodišnjeg izdanja bio je Foto-video Frančić, fotografski obrt koji već godinama vode supružnici Katarina i Mijo Frančić.
Program je započeo u 18 sati predavanjem u prostorima DVD-a o povijesti fotografije. Članovi DVD-a iz svojih su ormara izvadili mnogobrojne fotografije koje čuvaju u arhivi. Posjetitelji su mogli razgledati fotografije sa svečanih događanja, proslava, natjecanja, radnih akcija. Od velikog su značaja i crno-bijele fotografije iz povijesti DVD-a koji je osnovan 1888. godine.
U vijećnici u Domu kulture Zalan postavljena je prigodna izložba pod nazivom „Pripazite!“. Stotine izloženih fotografija privukle su veliku pažnju posjetitelja koji su ih satima radoznalo razgledavali. Uz fotografije, na izložbi se mogla vidjeti i stara fotografska oprema poput statičnih i prijenosnih fotoaparata, stolova za retuširanje, drvenih kazeta za film, staklenih negativa, rola filmova svih veličina. Kao kustosi u velikim muzejima, Katica i Mijo su strpljivo svim zainteresiranima tumačili čemu koji dio opreme služi i kako se koristi.
Slogaši su otvorili vrata svoje prostorije u kojoj vježbaju, ali i na čijim zidovima prezentiraju dio slika iz svoje obilne foto-arhive. Osim slika na zidu, mogli su se prelistati i mnogobrojni albumi. Posebno su bile istaknute fotografije s prve Smotre međimurskog folklora održane 1974. godine. Kako se u Sloginoj arhivi nalazi i veći broj duplikata slika, svi koji su to htjeli mogli su uzeti te slike i ponijeti ih sa sobom kao uspomenu.
Za posjetitelje je bila otvorena i Etno-soba. U njoj su dosad Slogaši skupljali samo trodimenzionalne predmete poput namještaja, posuđa, predmeta povezanih s religijom, kućanstvom, odijevanjem i sl. Odnedavno je zbirka proširena i na papirnatu građu nakon što su Jelena i Mijo Ujlaki Slogi poklonili povijesne dokumente. Ove su dokumente našli na tavanu stare kuće te ih brižno čuvali 40 godina. Dokumenti se odnose na njihovu obitelj, obitelj Mikor, a radi se o oporukama, kupoprodajnim ugovorima, popisima i dokumentima vezanima uz plaćanje poreza.
U suradnji s višim preparatorom Stanislavom Novakom iz tvrtke Conservum dokumenti su na odgovarajući način prema propisima struke uređeni za dugotrajnu pohranu. Osam odabranih dokumenata pohranjeno je u drvenim okvirima i izloženo na zidu, dok su preostali pohranjeni u kartonske uložnice. Ovi dokumenti veliki su izvor za daljnja istraživanja!
Peto izdanje Dana dobravske baštine privuklo je oko 150 posjetitelja na obje lokacije. I ovogodišnje izdanje zajedničkim su snagama organizirali KUD „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava i Dobrovoljno vatrogasno društvo Donja Dubrava.


U ime organizatora
Janja KovačNatrag