13. Dani dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Općina Donja Dubrava i Duga, društvo za biološko-dinamičko gospodarenje Čakovec, uz generalnu Međimurske županija, Turističke zajednice Međimurske županije i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, bili su u nedjelju 25. kolovoza po 13. puta organizatori i domaćini manifestacije Dana dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje.
´Dobravski ljuk´ obilježava i ovogodišnju manifestaciju putem koje je svoje ekološke proizvode predstavio 51 izlagač iz četiri hrvatske županije s bogatom paletom proizvoda.
Manifestacija je održana u dvorištu doma kulture Zalan u Donjoj Dubravi gdje su se okupljenima, obratili općinski načelnik Marijan Varga, zamjenik župana Međimurske županije, Josip Grivec koji je manifestaciju proglasio otvorenom. Župan Matija Posavec je, radi ostalih obaveza, na manifestaciju došao neposredno nakon što ju je njegov zamjenik otvorio.
Mirise i okuse dobravskog ljuka približile su mnogobrojnim posjetiteljima članice Udruge umirovljenika, Crvenog križa i Udruge žena koje su pripremile jela od luka te druge specijalitete koji su se tom prigodom mogli degustirati. Ove godine, tijekom same manifestacije članice Udruge žena Donja Dubrava njih čak 115, pripremile su izložbu „Iz bakine škrinje, kuhinje i špajza“ na kojoj je predstavljeno 318 unikatnih ručnih radova, koju je otvorio župan Međimurske županije Matija Posavec uz nazočnost zamjenika Josipa Grivca, te domaćina načelnika općine Donja Dubrava Marijana Vargu.
Kao i svake godine, profesor Željko Sobotka, savjetnik za samopomoć ljekovitim biljem, održao je u prostoriji Doma kulture ´Zalan´ predavanje o ljekovitostima i nutritivnim svojstvima luka. Nakon njega Natalija Peter Hunjadi održala je predavanje na temu Ekološka poljoprivreda i njezin utjecaj na okoliš.
Za kulturni program tokom dana brinuli su članovi KUD Seljačka sloga D. Dubrava, dok su članovi Udruge UDVDR-a pripremali topli obrok za sve sudionike manifestacije a Članovi SRD „Štuka“ ispekli su i podijelili gostima manifestacije 280 porcija riba.
U ime organizatora izlagačima i organizatorima zahvalio se Josip Sabol, idejni začetnik manifestacije.
Nakon tradicionalne manifestacije „Dani ljuka“ na kojoj je svatko pronašao nešto za sebe uz nezaboravne i tradicionalne međimurske proizvode, vlč. Mirko Pilaj predstavio je zanimljivu i jedinstvenu knjigu jednog svećenika. Poznati ljubitelj leptira, prirode, cvijeća i raznovrsnih biljaka otvorio je vrata svog župnog dvora u kojemu je nekoliko desetaka ljudi došlo pogledati radove njegovog stvaralaštva zbog kojeg je nastala knjiga „Moj svakodnevni razgovor s Bogom preko leptira“. Knjiga je rezultat dugogodišnjeg rada, „u ovoj knjizi objedinio sam ljubav prema fotografiji i prirodi. Leptiri su moja posebna ljubav. Krhki, prekrasnih boja, a opet nestašni, nemirni i razigrani. Rezultat jesu veličanstvene fotografije koje krasi njihova ljepota. Želio sam tu ljepotu podijeliti s vama.“, ukratko nam je opisao vlč. Pilaj.Natrag