Sutra akcija mjerenja šećera u krvi i izmjeru krvnog tlaka - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Povodom 14. studenog Svjetskog dana šećerne bolesti Centar za pomoć u kući Međimurske županije u sklopu programa Klubova za starije osobe u Donjoj Dubravi organizira akciju mjerenja šećera u krvi i izmjeru krvnog tlaka uz savjete o zdravim navikama i o tome kako se nositi s problemima šećerne bolesti, te kako prevenirati da do bolesti ne dođe.
Akcija će se održati u srijedu, 14. studenog u prostorijama Info Centra u Donjoj Dubravi.
Pozivamo vas da se odazovete našoj akciji i na taj način pokažemo zajedničku brigu za naše zdravlje. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine 14. studenoga, kada je rođen Sir Frederick Banting, izumitelj inzulina.
Šećerna bolest je jedan od vodećih javnozdravstvenih problema u Republici Hrvatskoj, a uz to smo svjedoci kontinuiranog porasta broja oboljelih. Već dugi niz godina šećerna bolest nalazi se među deset vodećih uzroka smrti u RH, uz stalan trend porasta. Prema  nedavno objavljenom ljetopisu HZJZ-a, registriranih osoba s dijabetesom u RH ima 304.000. Ukoliko uzmemo u obzir i nedijagnosticirane, dolazimo do brojke veće od 450.000 osoba.
Kronične komplikacije bolesti glavni su uzrok smrtnosti i onesposobljenja oboljelih, a istovremeno dovode do velikih troškova za zdravstveni sustav. Najveći udio tih troškova čine troškovi liječenja komplikacija, a najnovije analize pokazuju da se dogodio njihov dodatni porast. 
Brojni programi s ciljem prevencije i poboljšanja stanja u dijabetesu su doneseni u Vladi, Saboru. Definirana je i važnost preuzimanja odgovornosti bolesnika u procesu liječenja koja nije moguća bez većeg uključivanja bolesnika u proces donošenja odluka.

Natrag