Spušteni zastor na 20. Smotru međimurskog folklora - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U nedjelju, 17.lipnja, nastupom KUD Donji Vidovec spuštena je zavjesa na jubilarnu 20. Smotru međimurskog folklora, a koja je dan ranije svečano otvorena u Donjoj Dubravi. Toga dana smo dijelom ulica u svečanom mimohodu, a kasnije i na pozornici školske sportske dvorane vidjeli KUD-a iz: Općine Donji Kraljevec, Dr. Vinko Žganec iz Vratišinca, Seljačka sloga Donja Dubrava, Pomurje Lendava, Općine Selnice, Kotoribe, Zrin Legrad, Žiškovec i Mihovljan. I drugog dana manifestacija je započela svečanim mimohodom sudionika s time da su sada oni dio svog bogatog repertoara, prije pozornice, prikazali u središnjem mjesnom parku pa neki od mještana nisu ni otišli u dvoranu.
U jučerašnjem programu predstavili su nam se KUD-a: Fijolica Orehovica, Goričan, Sv. Jeronim Štrigova, Seljačka sloga Nedelišće, Zvon  Župne zajedniceMala Subotica, Sveta Ana-Vučjak Karlovac, Kaštel Pribislavec, Zasadbreg, Strahoninec Međimurje Ljubljanja i Donji Vidovec.
Oni su nam, kao i njihovi prethodnici dana prije, pokazali raskoš plesnih koraka i bogatstvo narodne ´obleke´ koju vjerno čuvaju, pokazali su nam da su bili dobri učenici svojih starijih kolega i prijatelja, uz neke izuzetke, koji već 44-tu godinu dolaze u´ Medveno srce Hortus Croatiae, tog velikog vrteka kojeg oplakuju Murica i Dravica´.
Sadašnji dobravski  čuvari narodne baštine pokazali su se vrsnim organizatorima i domaćinima jedne od najstarijih folklornih priredbi u Hrvatskoj, domaćini i organizatori od koji treba učiti. Smotra im je bila prilika da se iskreno i prijateljski zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli održavanje dosadašnjih dobravskih susreta. Treba se zahvaliti svim organizatorima i pomagačima, a posebice sudionicima svih dosadašnjih dvadeset ´Smotri v Dobravi´.
Održano tzv. Okrugli stolovi s voditeljima plesača i tamburaša dali su sijaset dobrih i onih manje dobrih kritika s ciljem da sve to ´klapa´ da za dvije godine bude još i bolje. Učinili su to selektori Hrvatskog sabora kulture Tibor Bun i Nikola Kotur. Njima će biti zadatak odabrati najbolje, najuspješnije koji će Međimursku županiju zastupati na eminentnim priredbama folklora i tradicije diljem Lijepe Naše. Poručili su im, neka to učine u najljepšem svjetlu. 

Natrag