Čuvanje narodne materijalne baštine - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Članovi KUD-a „Seljačka sloga“ Donja Dubrava realizirali su još jedan projekt odobren od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Radi se o izradi vitrine sa staklenim izložbenim prostorom i ormarima u donjem dijelu kako bi na pravilan način mogli izložiti, pohraniti i očuvati od vanjskih utjecaja vrijedne predmete i dokumente koje su prikupili kroz godine, a koji su materijalni dokazi dobravske baštine. 
Kako za čuvanje  svakodnevnih predmeta, tako je potrebno pažljivo čuvati i dijelove narodne nošnje koji se danas više u originalnom obliku ne mogu kupiti ili izraditi. Iz tog je razloga izrađen ormar u kojem se čuvaju tibeti – vuneni rupci. Ručke na ormaru su izrađene kao svojevrsne vješalice gdje se tibeti mogu objesiti i osušiti, provjetriti i nakon toga pravilno skladištiti.  Za tu je potrebu nabavljen i beskiselinski papir koji ne reagira u doticaju s tkaninom i ujedno je štiti od vanjskih faktora. 
Članovi KUD-a još jednom zahvaljuju Ministarstvu kulture, ali i svim članovima i obrtima i tvrtkama s kojima surađuju pri realiziranju hvalevrijednih projekata, a sve u cilju što kvalitetnije zaštite i očuvanja narodne materijalne i nematerijalne baštine.

Natrag