Svakom loncu poklopac emitiran iz Donje Dubrave - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Slušatelji drugog programa Hrvatskog radija u subotu, 30. rujna 2017. godine, imali su prilike upoznati se s našim mjestom. Naime, Donja Dubrava odabrana je za domaćina popularne radijske emisije Svakom loncu poklopac kojeg vode Andro Tomović i Mirko Fodor. Emitiranje uživo odrađeno je na obali starog toka Drave u sportskom centru Pozoj u iznimno opuštenoj atmosferi koju je stvorio voditeljski dvojac. Odabir lokacije nije bio slučajan – ova emisija teži predstaviti manje poznate lokacije na karti hrvatskog turizma na kojem Donja Dubrava svakako ima što ponuditi. 

Donju Dubravu je predstavio načelnik Marijan Varga uz različite sugovornike. O zanimljivostima iz povijesti govorio je Slaven Ujlaki, istraživač povijesti Donje Dubrave, a o turističkim mogućnostima Janja Kovač iz perspektive uključivanja mladih u održivi turizam i njegov razvoj uz prirodu koju štiti Europska unija i UNESCO. O velikoj biološkoj raznolikosti i bogatstvu našeg mjesta i šire okolice govorio je Goran Čižmešija, član izuzetno aktivne zaštitarsko-ekološke udruge Senjar (ZEUS). U programu je sudjelovao i Franjo Šopar, predsjednik Lovačkog društva, koji je slušatelje uputio u posebnostima lovačkog područja Donje Dubrave i okolice. 

Kako ovakva emisija ne bi protekla bez međimurske pjesme pobrinuli su se Saša Štefić – Sale, Filip Trstenjak i Antun Horvat. Oni su odsvirali nekoliko pjesama te govorili o glazbenoj tradiciji Donje Dubrave. Naravno, nešto takvo nije moglo proći bez spomena imena Tete Lize s kojom su svi imali prilike nastupati i pronositi međimurski melos pozornicama širom svijeta.  

Kontekst razvoju turizma u Donjoj Dubravi preko iskustva cijelog Međimurja dao je predsjednik Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula. U svojstvu domaćina, Darko Varga predstavio je lokaciju snimanja, sportski centar Pozoj, i usluge koje nudi: od spusta starim tokom Drave uz iskusnog skipera, igranja paintballa do druženja u ugodnom okolišu starog toka Drave uz iće i piće ispod kamina.  

Snimanje se odvijalo usred spremanje ribljih i mesnih delicija. Članovi ribičkog društva Štuka Andrej Horvat i Željko Štirnić spremali su ribe s tajnim umakom dok su predstavnici Udruge hrvatskih dobrovoljaca i veterana Domovinskog rata Neven Lisjak i Tomislav Radmanić spremali jelena u umaku od crnog vina ispod peke. Predsjednici spomenutih udruga (Lisjak i Horvat) predstavili su i djelatnosti svojih udruga te nekoliko crtica iz njihove povijesti. 
Na kraju emisije tročlana komisija u sastavu Slaven Ujlaki, Janja Kovač i Rudi Grula malu su prednost ipak dali spremljenoj ribi i proglasili je pobjedničkim jelom emisije. 

Desetak slušatelja imat će se prilike i u živo uvjeriti u sve rečeno. Naime, u nagradnoj igri dvije su slušateljice kao nagradu osvojile spust starim tokom Drave za šest osoba u organizaciji sportskog centra Pozoj. 
Zahvaljujemo predstavnicima udruga i pojedincima koji su se odazvali pozivu te predstavili naše mjesto u najboljem svjetlu slušateljima Hrvatskog radija. 
Veliku zahvalu upućujemo i uredništvu emisije Svakom loncu poklopac na gostovanju i profesionalno odrađenom poslu. Emisija će se moći preslušati u arhivi na sljedećem linku: http://radio.hrt.hr/arhiva/svakom-loncu-poklopac/1186/


Natrag