Još jedno priopćenje vijećnika Marijan Varge o prodaji Hirschlerove zgrade - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Drage Dobravčice i Dobravčani, obavještavam Vas da je veliki broj vas dao potpis Peticiji protiv prodaje zgrade današnjeg "Tehnodoma" te vam zahvaljujemo. Vjerujemo da će Općinski načelnik uvažiti inicijativu i prekinuti prodaju, a predsjednik Općinskog vijeća sazvati sjednicu.
No interesantno je da sprječavanje prodaje podržavaju i osobe izvan Dobrave. Dopisom se članovima Općinskog vijeća javila direktni potomak obitelji Hirschler, Nataša Srdić Jahn iz Novog Sada. Njezin dopis možete pročitati u nastavku

Marijan Varga


Nataša Srdić Jahn
Jovana Đorđevića 15
Novi Sad
Srbija

                                                     Općina Donja Dubrava 
                                                     Trg Republike 13
                                                      Donja Dubrava, 40328
                                                   
 - na znanje predsjedniku Općinskog vijeća gospodinu Zlatku Haramiju i članovima Općinskog vijeća

Poštovani, 

obraćam Vam se potrešena vešću o natečaju za prodaju nekretnine na adresi Trg republike 3. Kako se radi o zgradi koju su sredinom 19. veka izgradila braća Hirschler, a čiji sam ja direkni  potomak pišem Vam kako bih izrazila svoje mišljenje o tome. 

U poslednjih desetak godina na temelju rada gospodina Slavena Ujlakija na istraživanju istorije sela i porodice Hirschler/Zalan stvorena je pozitivna atmosfera u selu koja zahvata sve više pojedinaca i  prenosi na njene stanovnike.
Uverena sam da u Donjoj Dubravi postoji volja i interes da ova zgrada ostane vlasništvo Općine, a time i svih meštana. Koliko mi je poznato, zgrada nije pod zaštitom kao kulturno dobro što novim vlasnicima omogućuje manipulisanje zgradom po njihovoj želji. To znači da je mogu urediti (ili ne) kako žele, prodati drugim osobama ili jednostavno srušiti! 
Zgrada čini jedan kompleks sa ostalim zgradama koje oblikuju centar sela takvim kakav jeste i Donjoj Dubravi pruža specifičan, dostojanstven i profinjen izgled. 
Znam da je zgrada u lošijem stanju, i da je za obnovu u originalnoj verziji potrebno vreme i novac. Ali, gde to nije tako? 
Prepoznavši žar s kojim zajednica pristupa svojoj istoriji (jer kome je ona bitna ako nije onima koji svakodnevno prolaze pored doma Zalana, Tehnodoma i zdravstvene ambulante?) ustupila sam za izložbu deo porodičnog nasleđa. Općini Donja Dubrava sam se obratila sa željom da uspostavimo saradnju na prezentaciji istorije familije Hirschler/Zalan na način da ja ustupim na trajno čuvanje tri slike, tri umetnička dela članova porodice što je općina, na moje veliko zadovoljstvo, prihvatila. 
Smatram da je moja angažovanost do sada pokazala dobru volju da nasleđe moje porodice ostane integrisano tamo gde i pripada, ako ništa drugo, a ono kao svojevrsni dokument.
Iako svetske i evropske tendencije decenijski upućuju na važnost oslonca na kulturnu baštinu, kod nas nažalost uvek postoje nekakve više interesne svere. I onda postavljamo pitanje, da li naši krajevi uvek sve ruše do temelja, pa grade ispočetka? Očigledno je da kad neko uloži napor i rad za očuvanjem tradicije, to se premalo ili pak uopšte ne prepoznaje.  

Svesna sam toga da na odluku ne mogu da utičem, ali ipak apelujem! da se postupi racionalno.

Nadam se da ćete ovo moje pismo shvatiti kao prilog demokratskoj raspravi o budućnosti ove nekretnine te ga dati na znanje onima koji donose konačnu odluku. 

S poštovanjem, 
Nataša Srdić Jahn

Natrag