„Velikim skokom“ u Muru, Dravu i Dunav obilježen Dan „Europske Amazone“ - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Osijek, Varaždin, Legrad, Križnica, Vukovar – WWF je u nedjelju, na treću godišnjicu proglašenja UNESCO-vog prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između Hrvatske i Mađarske, u suradnji s lokalnim partnerima Rafting klubom Matis, ZEUS-om i Zelenim Osijekom organizirao najveću proslavu Dana „Europske Amazone“ do sad. U „Velikom skoku“ i raznim drugim događajima na pet plaža duž Mure, Drave i Dunava sudjelovalo je više od tisuću ljudi. 

Rijeke su nezamjenjive arterije Europe koje teku preko svih granica, osiguravajući život lokalnim zajednicama, tvrtkama i ekosustavima. Predugo političari nisu uspjeli da održe svoja obećanja o zaštiti europskih rijeka i zato se „Veliki skok“ organizira kao glasan poziv da ljudi iz cijele Europe žele svoje rijeke i jezera natrag – u čistom i zdravom stanju!

 „Organizacijom proslave Dana Europske Amazone i organizacijom raznih događaja na i uz rijeku željeli smo upozoriti na važnost prirodnih rijeka. Regulacija i hidroelektrane direktno utječu na našu djelatnost raftinga te je nama i našim gostima iznimno važno da se što više rijeka očuva u prirodnom stanju jer je jedino tako moguće uživati u svim njihovim blagodatima“, rekao je Nikola Želimorski iz Rafting kluba Matis iz Varaždina, koji su i dio mreže Čuvara Rijeka (RiverWatcher-a).   

Dan „Europske Amazone“ je proslava nevjerojatnog riječnog krajolika kojeg dijele Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovenija i Srbija. Svake godine se obilježava na 14. Srpnja, rođendanu Martina Schneidera Jakobyja iz organizacije EuroNatur, prerano preminulog začetnika ideje o penta-lateralnom prekograničnom rezervatu biosfere. Još jedan razlog ovom terminu je i treća godišnjica otkako je UNESCO proglasio Prekogranični rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svjetskom prirodnom baštinom. 

„ZEUS-u je ovo treća godina kako uspješno organizira BIG JUMP u Donjem Međimurju i bližoj Podravini. Više od 15 godina naša udruga radi na promociji posljednjih europskih prirodno meandriranih rijeka Mure i Drave u svome zavičaju. Uz Dan Europske Amazone ove godine napravljen je iskorak u smjeru promocije očuvanih i revitaliziranih pasmina izvornih domaćih životinja te naglašen apel za većim angažmanom u projektima zaštite i očuvanja prirodnih rijeka u Hrvatskoj“, rekao je Goran Čižmešija, predsjednik ZEUS-a i koordinator RiverWatch mreže za Međimurje.

Proslava Dana „Europske Amazone“ završila je skokom u Dravu, kao dio europske akcije „Veliki skok“, zbog koje su tisuće stanovnika Europe točno u 15 sati skočili u svoje rijeke. Na plažama u Osijeku, Varaždinu, Legradu, Križnici i Vukovaru pridružilo se im je i više od tisuću ljubitelja rijeka u Hrvatskoj. 

„Proslava Dana Europske Amazone i organizacija „Velikog skoka“ dio je kampanje `Naše rijeke, naše blago´ kojom želimo upozoriti na rad i značaj Čuvara Rijeka za očuvanje Mure, Drave i Dunava. Redovnim patroliranjem čamcima po rijekama i njihovim rukavcima oni otkrivaju i prijavljuju ilegalne radnje poput krivolova i nelegalnog vađenja šljunka, a mreža je aktivna i u monitoringu populacija ptica i riba“, rekao je Dinko Pešić, koordinator mreže Čuvari Rijeka, koji su dio WWF-ovog projekta „Zaštita europske linije života”.  


Natrag