ZEUSova radionica ljekovitog bilja na ušću Mure u Dravu - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

U sklopu Dana rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav (Europska Amazona) Zaštitarsko ekološka udruga Senjar (ZEUS) u suradnji sa Zelenim Osijekom i WWF-om organizirala je 18.07.2015. (od 11-13 h) radionicu ljekovitog bilja na ušću Mure u Dravu, koje je zbog svog specifičnog i bogatog biosustava nazvano hrvatskom Amazonom. Samo ušće na kojem je organizirana radionica nalazi se uz Legrad, gdje su se polaznici okupili i krenuli na samo ušće u potragu za biljem sa litrom domaće rakije i masti pomoću kojih su izrađivali ljekovite preparate od biljaka.
Voditeljice radionice ovaj put su bile Ana Perc i Kristina Pongrac, članice udruge Zeus, samouke poznavateljice ljekovitog bilja uz pomoć usmenih i pismenih predaja. Uz zahvalnost prema prirodi koja ih okružuje bogatstvom prirodnih lijekova u području rezervata i šire, ovom radionicom približile su znanje i važnost biljaka oko nas, koje najčešće smatramo samo beskorisnim korovom. Biljke o kojima se pričalo pomažu pri liječenju reume, kožnih bolesti, visokog tlaka, probavnog sustava, reproduktivnog sustava, čišćenju i jačanju organizma, nervoze i nesanice, te ostalih različitih zdravstvenih problema.Dok prolazimo pokraj tih biljaka na livadama, puteljcima i rubovima šuma, nismo ni svjesni da smo okruženi lijekovima koji su nam na dohvat ruke, koji su bez imalo kemijskih dodataka i komplikacija oko čekanja na red u ambulantama i ljekarnama. Konkretno biljke o kojima se pričalo i lako su dostupne na tome području su poljska kadulja, stolisnik, kopriva, sljez, majčina dušica, menta, gospina trava i gavez, što je tek samo mali djelić ljekovitih biljaka našeg cvjetnjaka. 
Uz terensko prepoznavanje biljaka i razmjene iskustva, u debelom hladu vrbe predstavilo se oko 10-tak gotovih različitih masti, ulja i tinktura i napravilo 30-tak masti od nevena i tinktura od češnjaka i stolisnika (uz pomoć rakije, masti i vatre), koje su zatim podijeljene među polaznicima sa uputama o korištenju i primijeni. Tako pripremljeni i dobro skladišteni preparati mogu stajati i po par godina koje primjenjujemo za različite tegobe, npr. neven za kožna oboljenja, stolisnik za probavne i menstrualne probleme, a češnjak za probleme sa visokim tlakom i općenito za jačanje imuniteta. Pa tako osim sušenja biljaka za pripravljanje čajeva i kupelji, uz pomoć preparata možemo kroz cijelu godinu uživati u darovima prirode.

Natrag