Izložba slika Josipa Pongraca Rohusa - Općina Donja Dubrava
Disable Preloader

Novosti

Do subote 2. ožujka u Informacijskom centru u D. Dubravi bila je otvorena izložba  likovnih djela autora Josipa Rohusa Pongraca te ostalih akademskih slikara ( Josip Bukal, Darrwin Butković, Klaudio Frank, Rajko Tomić i Zlatan Pintek). Otvorenje izložbe upriličeno je 22.veljače uz nazočnost općinskog načelnika  Dražena Misera i nekolicine ljubitelja umjetnosti iz Donje Dubrave i okolice. Njen idejni pokretač bio je Donjodubravčanin Đuro Fabić.  O slikaru Josipu Rochusu Pongracu (1962) govorila je Tanja Pongrac prema predlošku teksta kojeg je napisala Iva Kožnjak, kustosica Muzeja Grada Preloga.  Rečeno je kako   je Pongrac diplomirao slikarstvo 1995. godine na ALU u Ljubljani kod prof. Emerika Bernarda, a zatim je studirao video kod prof. Sreče Dragana. Do 1999. godine bavi se osim slikanja i performansom i videom. Pripada slovenskoj skupini tzv. Premodernih umjetnika.Samostalno i skupno je izlagao više puta u Hrvatskoj i Sloveniji. U Muzeju Međimurja izlagao je 2006. godine. Živi u Svetoj Mariji gdje je 1999.godine imao svoju prvu samostalnu izložbu.Istražuje filozofiju i bit življenja. U Kočevju, u Sloveniji na izložbi alu premodernih autora osvojio je prvu nagradu. Prvi ciklus u slikarstvu bio mu je križni put.  Pripada u grupu premoderni umjetnici koji istražuju krajnje granice tolerancije gledatelja u susretu s umjetničkim djelom.

Osim djela koja su u vlasništvu autora (ciklus aktovi) bila su izložena  i djela koje su posudili: Nenad Golec, Bruno Fabić i Đuro Fabić.
Organizaciju izložbe pomogla je Općina Donja Dubrava i vanjska
 suradnica Iva Kožnjak.
U uvodnom dijelu izložbe čitanjem djela različitih autora nastupio je Zlatko Kanižaj.

Sponzori izložbe su bili Jil sokovi,  mesnica Habijan i Caffe bar "Scotch" kojima se organizatori ovim putem zahvaljuju kao i Općini koja je ustupila prostor.

Natrag