Nakon 58 godina Zalani se vratili kući 11.4.2018.


U subotu, 7. travnja 2018. godine, u Donju su Dubravu stigle slike iz baštine obitelji Zalan.  Radi se o uljima na platnu koja su izrađena prema narudžbi obitelji Zalan, a portretiraju pojedine članice obitelji. Na dvije slike nalaze se dva ženska portreta; jedan prikazuje Paulu pl. Zalan, suprugu Gyule Zalana, dok drugi prikazuje njenu majku Rosu Seyfried. Već otprije se u Donjoj Dubravi nalazi slika koja prikazuje tri kćeri Paule i Gyule Zalana te jedna portret ženske osobe koja zasad nije identificirana, no po svim povijesno-umjetničkim karakteristikama vjerojatno pripada slikama iz vlasništva obitelji. 

Iako slike nisu od velikog umjetničkog značaja, one svjedoče o nenadmašivom dijelu povijesti Donje Dubrave – vremenu 19. i prvoj polovici 20. stoljeća kada je Dubrava živjela životom mondene Europe, a ne krajnje granice Austro-ugarske monarhije. 

Slike je na trajnu pohranu u Donjoj Dubravi povjerila Nataša Srdić Jahn, potomak obitelji Zalan, a preuzeli su ih načelnik općine Donja Dubrava Marijan Varga, predsjednica KUD-a Seljačka Sloga Štefica Kovač i predsjednica Odbora za kulturu, sport i udruge Janja Kovač. Prvi koraci u ovom dugotrajnom procesu prenošenja slika započeli su tijekom mandata Dražna Misera koji je pismom namjere potvrdio želju Donje Dubrave da slike koji su nekad stajale u obiteljskoj kući Zalan opet zauzmu svoje mjesto. Gotovo dvogodišnji napori u rješavanju birokratskih zavrzlama uspješno su okončani ovih dana. Koristimo ovu priliku kako bismo zahvalili gospođi Srdić Jahn na velikom povjerenju koje nam je ukazala povjerivši nam ove slike na čuvanje. 

Slike će krasiti općinsku vijećnicu, centralnu prostoriju Doma kulture Zalan, koja je i samoj obitelji služila kao jedna od prostorija za svečanosti, primanja i okupljanja, a javnosti će biti predstavljene uoči Dana općine.   • << natrag na popis novosti