Ogorčenje „Dobravskih mesara“ unatoč briljantnom rezultatu na natjecanju u Mađarskoj 7.2.2018.


U subotu 03.02.2018.  u Općini Murakeresztur  održan je  5. Mesarski festival. Na festivalu je nastupalo 11 mesarskih ekipa, a Dobravu su zastupali „Dobravski mesari“ u sastavu: Zoran Habjan, vođa momčadi, Vladimir Fabić, Andrej Horvat, Ivica Mikulan Haramijev, Luka Mikulan, Dražen Đurnić, Dragan Miser stariji, šofer momčadi Zlatko Ljubek te Zoran Habijan i Mihael Balenović iz Belice.
Svaka ekipa dobila je svinu od cca 160 KG te 20 kg špeka, zadatak im je bio: zaklati i obraditi svinju, skuhati juhu,  ispeći meso,  napraviti kobasice,  napraviti čurke i napraviti cvirke.
Odmah u jutarnjim satima štand i radni prostor naše momčadi izazvao je veliko zanimanje uglavnom mađarske publike.  Oni su svinju obrađivali tradicionalnim dobravskim načinom, da drvenom remama s „kropom i šeračima“ što je Mađarima bilo interesantno  jer su njihovi mesari uglavnom svinje obrađivali na stolu pomoću plinskih  „brenera“. 
Kvalitetan rad momčadi donio je i vrhunski rezultata na kraju dana.
„Dobravski mesari“  osvojili su prvo mjesto za najbolju obradu svinje (najčišću i najbržu) te za pripremu glavnog jela (kolinsko pečenje). Drugo mjesto osvojili su za pripremu cvirki i kolinsko zelje, a treći su bili u izradi čurki te izradi i pečenju kobasica.
Ukupno su proglašeni najboljom od svih 11 momčadi koje su se natjecale.
Mesari su se dana kraju dana zahvalili ženama koje su servirale hranu koju su pripremili, Općini Donja Dubrava te Petru Kaliniću Petiju dobravskom zetu iz Mađarske bez čijeg znanja mađarskom jezika bi se teško snašli u komunikaciji s organizatorima. 
Unatoč tome su pomeli konkurenciju i bili uvjerljivo najbolja momčad natjecanja nije bilo zadovoljstva među „Dobravskim mesarima“.  Tjedan prije natjecanja, a i na samom natjecanju, kako kažu, vršio se pritisak na njih jer su se „prodali Vargi“ te su doživjeli dosta neugodnosti radi branjenja boja Dobrave na ovom međunarodnom natjecanju. Dan poslije natjecanja rekli su: „na natjecanje smo krenuli isključivo sa željom da u što boljem svjetlu zastupamo našu Dobravu. Nitko od nas nije politički angažiran i odazvali bi se pozivu bili kojeg lokalnog političkog lidera ili stranke ako je to u interesu promocije našeg mjesta. Kada bi svi, a prvenstveno lokalni političari, kao nas osmorica, stavili interes Dobrave ispred nekih drugih, v Dobravi bi cvele ruže“.
Nažalost, apsolutno su u pravu. Razlog zašto Dobrava stagnira  sažet je u zadnjoj rečenicu mesara. 
Dali će se nešto promijeniti na bolje? Teško u dogledno vrijeme. Vlasti se u općini mijenjaju, a obrazac ponašanja ostaje isti.   • << natrag na popis novosti